Categorieën
Update

UPDATE 31/12/2020

Beste sectorgidslezer

Allereerst wensen we ieder van jullie een fijn eind van het jaar en een gelukkig 2021. 2020 was een vreemd jaar voor iedereen en niet in het minst voor onze sector maar wij van team Covexit kijken toch met een zekere trots naar wat er wél gepresteerd is binnen onze sector. Samen creëerden we binnen de onmogelijkheid van de situatie toch heel wat prachtige zaken die de nodige verlichting brachten tijdens donkere momenten. Laat ons nu vooral – met rechte schouders – voorwaarts kijken naar 2021. Dat het een jaar vol hoop en vooruitgang mag worden!

Naast de nieuwjaarswensen sturen we deze laatste nieuwsbrief van 2020 ook met wat geruststellend nieuws. Het zal jullie niet ontgaan zijn: de modaliteiten rond inreizen in België uit een rode zone (zowat heel Europa) zijn vanaf vandaag veel strenger. Zo moet iedereen twee verplichte testen afleggen en minstens een week verplicht in quarantaine blijven. Wij stelden de vraag aan het Kabinet Cultuur en Cultuurloket – zij volgen de modaliteiten rond internationale reizen op – of dit implicaties heeft voor de professionele reizen die cultuurwerkers ondernemen in het kader van een artistieke opdracht.

Cultuurloket bevestigde ons dat dat niet het geval is. “Er verandert er niets aan de mogelijkheid om de quarantaine tijdelijk op te heffen om een noodzakelijke activiteit te vervullen die niet uitgesteld kan worden. Het kan onder meer gaan over activiteiten van professionelen uit de cultuursector (zie het antwoord op de vraag “Beschik je niet over de Belgische nationaliteit en ben je resident of ingezetene van een land buiten de EU, het Schengengebied en het Verenigd Koninkrijk en reis je vanuit landen die niet vermeld staan op de website van de FOD Buitenlandse Zaken naar België?” op info-coronavirus.be).” Concreet betekent dit dat de verplichte testen afgelegd moeten worden en ook de quarantaine opgevolgd moet worden maar deze kan uitzonderlijk en enkel en alleen doorbroken worden om de professionele reden van de reis te vervullen.

Mocht het Kabinet Cultuur dit anders zien, dan laten we dit alsnog weten.

Met dit geruststellend nieuws sturen we jullie de overgang van oud naar nieuw in. Maak er een fijne avond van in je bubbel! En tot binnenkort met hopelijk stilletjes aan vooruitgang en verlossend nieuws.

Warme wensen

Team Covexit