Categorieën
Update

UPDATE 30/10/2020

Beste sectorgidslezer

Zonet gaf het OCC een persconferentie waarop ze serieuze verstrengingen van de maatregelen meegedeeld hebben. We kunnen spreken van een nieuwe lockdown voor heel België vanaf middernacht op zondag die geldt voor minstens zes weken – tot 13 december. Het belangrijkste punt is dat alle fysieke contacten zoveel mogelijk beperkt moeten worden.

Belangrijk voor onze sector is dat hoewel telewerken verplicht wordt, het werk achter de schermen waarvoor dat onmogelijk is, door kan gaan zoals beschreven in onze nieuwsbrief van gisteren. Het mondmasker is echter altijd verplicht. Natuurlijk moet al het werk dat wél van op afstand kan, ook zo gebeuren.

Niet-medische contactberoepen worden opgeschort. Naar analogie met de situatie tijdens de eerste lockdown houdt dat in dat ook de activiteiten van eventuele in-house kappers, grimeurs etc opgeschort worden.

Daarnaast wordt ook de bubbel verkleind tot één knuffelcontact per huishouden. Dat heeft ook zijn gevolgen voor de productiebubbel. Hoewel er geen absoluut aantal verbonden is aan deze productiebubbel, roepen wij meer dan ooit op om na te denken of het absoluut noodzakelijk is om in deze periode een productiebubbel te behouden.

Het MB dat een dezer dagen zal verschijnen zal mogelijks nog verdere verduidelijking brengen. Er verscheen wel al een nieuwe ‘generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan’ van de FOD WASO. Wij houden die uiteraard tegen het licht en vertalen de relevante passages naar de werkomstandigheden in onze sector.

Ten slotte snappen we dat velen binnen onze sector hun artistieke praktijk willen verderzetten. We willen iedereen wel met aandrang oproepen om dit met de grootste voorzichtigheid en veiligheid te benaderen en de contacten zoveel mogelijk te beperken.

Met andere woorden: houd het veilig, houd het voorzichtig en draag zorg voor elkaar en jezelf.

Warme groeten

Team covexit