Beste Sectorgidslezer
Gisteren verscheen het nieuwe MB waarin de beslissingen van het Overlegcomité van vorige week opgenomen werden. Zoals in de vorige nieuwsbrief aangekondigd, verandert er voor onze sector niet zo heel veel. Zo gaan de eerder aangekondigde versoepelingen van het zomerplan op 30 juli gewoon door. Toch zetten we graag even alle belangrijkste punten op een rij.
Een nieuwe fase van het zomerplan breekt morgen aan. Dat wil zeggen dat vanaf dan de publieksaantallen stijgen naar 5000 personen outdoor en 3000 personen outdoor op 100% van de CIRM-capaciteit. De aantallen voor kleine events die zonder CIRM en CERM georganiseerd kunnen worden, stijgen naar 200 binnen en 400 buiten.
Daarnaast zijn er ook enkele belangrijke verduidelijkingen omtrent het Covid Safe Ticket-principe. Het CST kan vanaf 13 augustus voor evenementen met meer dan 1500 toeschouwers gebruikt worden om de afstands- en mondmaskerregels te doen vervallen. Daarbij wordt het publiek aan de ingang gecontroleerd op het hebben van een geldig vaccinatiecertificaat, een negatief testresultaat of een herstelcertificaat. Het is nu duidelijk dat het bij de negatieve testen kan gaan om ofwel een pcr-test – het resultaat hiervan is 2 dagen geldig na de dag van afname – ofwel een antigeentest waarvan het resultaat 1 dag geldig is na dag van afname. Nog een belangrijke verduidelijking: bij CST-activiteiten komen de afstands- en mondmaskerregels enkel te vervallen voor het publiek. Het personeel moet zich daarentegen steeds houden aan de bestaande modaliteiten.
Het CST-principe is ook van toepassing op de massa-evenementen die vanaf 13 augustus mogelijk worden in outdoor voor een publiek van maximum 75000 toeschouwers. Vanaf 1 september zal CST ook gebruikt kunnen worden voor binnenevenementen met meer dan 1500 toeschouwers en massa-evenementen indoor voor een maximum van 75000 man. In de gesprekken met de beleidsmakers blijven wij aandringen op het breder openstellen van dit principe voor publieken van kleinere omvang. Kleinere organisaties en evenementen moeten ook de mogelijkheid krijgen om de afstands- en mondmaskerregels veilig te doen vervallen en hun capaciteit op te drijven. Wij verwachten hiervan bevestiging te krijgen op het volgende Overlegcomité.
Ten slotte is er ook wat meer duidelijkheid over de modaliteiten omtrent ventilatie. Zo staat er beschreven in het MB dat alle besloten gemeenschappelijke ruimtes binnen onze sector verplicht zijn een luchtkwaliteitsmeter (CO2) te plaatsen. Deze moet zichtbaar zijn voor toeschouwers. De te hanteren luchtkwaliteitsnorm is 900 ppm CO2. Het gaat hierbij om een richtwaarde. Boven de 900 ppm dient de uitbater de infrastructuur te beschikken over een actieplan om compenserende luchtkwaliteits- of luchtzuiveringsmaatregelen te verzekeren en de waarden zo dicht mogelijk tegen de richtwaarde te houden.
Voor de rest werden er geen verdere veranderingen meegedeeld voor onze sector. Blijf dus vooral verder veilige evenementen organiseren, groot en klein. Blijf de connectie met het publiek opzoeken en toon hen dat cultuurbeleving volledig veilig kan verlopen. Zo gaan we samen richting een goedgevuld (zowel de kalenders als onze zalen) najaar.
Warme groeten