Categorieën
Update

UPDATE 28/10/2020

Beste sectorgidslezer

Het hing al even in de lucht maar dat maakt de klap niet minder zwaar. Net als in het begin van de pandemie slaat het virus wild om zich heen en treft het steeds meer mensen. De zorgsector staat onder immense druk en hoewel wij – samen met onze nevensectoren – aangetoond hebben dat wij veilig mensen samen kunnen brengen, laat de epidemiologische situatie dat momenteel echt niet toe. De Vlaamse Regering besliste daarom dat de culturele sector dicht moet. Niet omdat wij het slecht deden maar in het belang van de brede samenleving, de zorgsector en de opleiding van onze kinderen.

Hun beslissing leidt ertoe dat vanaf vrijdag 30 oktober, 18u alle culturele instellingen (op uitzondering van de bibliotheken) hun deuren voor onbepaalde tijd moeten sluiten voor alle publieke culturele activiteiten. Dat wil zeggen dat er geen evenementen meer mogelijk zijn – groot of klein, geen voorstellingen en geen workshops met niet-professionele deelnemers.

Toch is er ook een lichtpunt: het werk achter de schermen in een professionele arbeidscontext (creatie, repetitie, atelierwerk…) kan blijven doorgaan. Er moet daarbij wel sprake zijn van een context die gedekt wordt door een contractuele arbeidsovereenkomst.

Voor de jongsten onder ons (-12 jarigen) kan het niet-publiek cultureel werk ook doorgaan. Daarbij gelden de (simpele) regels van het jeugdwerk: de groepen mogen maximaal uit 50 personen (kinderen + begeleiding) bestaan, social distancing tussen de kinderen hoeft niet, begeleiding draagt altijd een mondmasker en overnachtingen zijn niet toegestaan.

Veel meer valt er op dit moment jammer genoeg niet te melden. Ondertussen bereiden wij ons voor om samen met de verschillende instanties de afstemming van onze protocollen op de Barometer af te werken. Daardoor gaat ook de website even in rustmodus in afwachting van het resultaat van die afstemming. Dat werk heeft nu al onze focus. Het beantwoorden van vragen over wat er komt na deze periode is ook voor ons onmogelijk op dit ogenblik.

Bedankt voor het begrip en houd het veilig. Zorg voor de ander en voor jezelf.

Warme groeten

Team covexit