Categorieën
Update

UPDATE 28/08/2020

Beste sectorgidslezer

Alweer een update maar goed nieuws laat je beter niet liggen. De afgelopen dagen is er heel intensief overleg geweest met de verschillende overheden. Dat heeft resultaten met zich meegebracht. Deze zijn ondertussen te lezen in het vernieuwde basisprotocol van CJM.

Het belangrijkste resultaat is dat de social distancing op basis van bubbels in gezeten opstellingen vanaf 1 september op 1 stoel (1 meter) rond-om-rond komt. Een mondmasker blijft daarbij verplicht.

Daarnaast werd op een overleg tussen verschillende ministers ook het definitief kader voor de kleurencodes goedgekeurd. Dat is goed nieuws want de kleurencodes bieden niet alleen een langetermijnoplossing voor werkbare co-existentie met het virus maar bieden ook aan lokale overheden duidelijke handvaten om de lokale situatie correct in te schatten. Zo zal een geïsoleerde uitbraak in een fabriek of een woonzorgcentrum nooit leiden tot een code rood en zullen verlammende angstreacties niet meer aan de orde zijn. We hopen dat alles hierover snel zijn invulling krijgt.

Er begint ook meer en meer duidelijk te worden over de oprichting en modaliteiten van het Eventloket waar permanente infrastructuren een uitzondering op de maximale capaciteit kunnen aanvragen. We verwachten daar volgende week meer nieuws over.

Ten slotte merken we dat velen van jullie vragen hebben over professioneel internationaal reizen en het ontvangen van internationale artiesten. Tussen alle verwarrende informatie door, is een belangrijk feit wel dat touren als essentiële verplaatsing gezien wordt en dus altijd mogelijk is, ook naar rode zones. De procedure bij terugkeer naar/binnenkomen van België is minder duidelijk. Cultuurloket is deze situatie aan het onderzoeken en werkt momenteel aan een afgetoetst en sluitend juridisch kader waarin alle procedures duidelijk zijn. Eenmaal ze beschikbaar is, zal deze communicatie ook beschikbaar zijn via de pagina ‘touren‘ op onze website.

Alle bevestigde wijzigingen worden morgen aangepast op de website van de sectorgids. Tegen 12u staat alles klaar voor de situatie vanaf 1 september.

Het doet deugd om jullie nog eens wat concreet goed nieuws te kunnen geven. Laat dit een katalysator zijn voor nog meer fijne en veilige evenementen en creaties.

Geniet van het weekend!