Categorieën
Update

UPDATE 26/08/2020

Beste sectorgidslezer

De updates volgen snel op elkaar. Je moet het ijzer smeden als het heet is, leerden wij altijd. Dat is dus exact wat we aan het doen zijn. We voelen dat een en ander mogelijk wordt binnenkort. Hopelijk kunnen we dan ook snel positief terugkoppelen naar jullie. De situatie zorgt evenwel voor veel en soms verwarrende berichten langs alle kanten waar wij wat duidelijkheid in proberen te scheppen.

Deze ochtend hadden wij een webinar met heel wat burgemeesters, cultuurfunctionarissen en lokale cultuurvertegenwoordigers. Dat klokte af op 437 inschrijvingen. Het werd een intense en diepgaande uitleg waarin we met handen en voeten duidelijk maakten dat lokale evenementen veilig georganiseerd kunnen worden aan de hand van de sectorgids en CERM. Die boodschap kwam goed aan maar burgemeesters gaven zelf aan nood te hebben aan een landelijk, goed uitgewerkt kader waarmee zij lokaal aan de slag kunnen. Onze oplossing met kleurcodes ligt natuurlijk op tafel.

Daaruit kwamen heel wat vragen naar voor. Die zijn vandaag al deels aangevuld in de FAQ. Vrijdag volgt er nog een lading. Daarnaast gebeurden er enkele kleine aanpassingen aan de maatregelen voor zang. Indien zij op één lijn staan, mogen verschillende zangers zonder mondmaskers voor zich uit zingen. Pas op: dit geeft nog steeds geen vrijgeleide aan koorzang. Zij blijven gebonden aan 2 meter en een mondmasker.

Daarnaast begint er meer duidelijkheid te komen over de schoolvoorstellingen. Aangezien de vragen daarrond zich bleven opstapelen, hebben we een nieuwe pagina aangemaakt onder het kopje ‘PUBLIEK’. Deze pagina zal steeds up to date de laatste stand van zaken weergeven inzake schoolvoorstellingen. Momenteel geeft het vooral informatie over de extra muros bij -12-jarigen. Voor jongeren boven de 12 jaar is er nog steeds te weinig perspectief. We blijven dan ook duwen op het kabinet Weyts om deze situatie zo snel mogelijk om te buigen.

We blijven natuurlijk ook op andere fronten hard werken; de kleurencodes, de verkleining van de social distancing bij gezeten evenementen en de opstart en goede werking van het eventloket. Wij rapporteren alle resultaten van die onderhandelingen aan jullie in de komende nieuwsbrieven.

Daarnaast staat de pagina met een indrukwekkende oplijsting van goede praktijken online. Deel dus en masse! Wij doen nogmaals een oproep om deze samen met ons zo lijvig mogelijk te maken en alle artikels en voorbeelden van goede praktijken door te sturen. Fotomateriaal is ook altijd welkom.

Hou de druk hoog op alle fronten om deze oplossingen de juiste richting uit te sturen.