Categorieën
Update

UPDATE 25/06/2021

Beste Sectorgidslezer

Na een OC volgt een MB en logischerwijze een nieuwsbrief want zo’n besluit leidt altijd tot bevestigingen. Zo ook deze keer, niet in het minst omdat dit MB tot 30 september geldt. Uiteraard kan de inhoud van het MB steeds aangepast worden bij een veranderende situatie. Zo zal het OC van 16 juli ook weer aanpassingen met zich meenemen. Alle onderstaande besluiten gaan in vanaf 27 juni.

Het belangrijkste nieuws gaat voorop: er is eindelijk verlossend nieuws voor de kleinste organisatoren onder ons. De verplichting tot CIRM / CERM vervalt namelijk voor kleine evenementen. Indoor gaat het dan om minder dan 100 personen, outdoor gaat het om minder dan 200 personen. Uiteraard moeten voor dergelijk evenement nog steeds een sluitend draaiboek opgesteld worden aan de hand van de Sectorgids. De afstand tussen groepjes toeschouwers moet daarbij steeds anderhalve meter zijn.

Het schema op onze homepage met het overzicht van het zomerplan kreeg ook weer wat vetgedrukte bevestigingen en aanvullingen. Zo werden de capaciteiten tot het eind van de zomer opgenomen in het MB, gaat ook voor ons de grootte van groepen van vier naar acht en het maximale einduur van 23u30 naar 1 uur ‘s nachts.

Daarnaast werden enkele uitzonderingen expliciet opgenomen in dit nieuw MB. Er is de uitzondering op tafelbediening (bij evenementen mogen er afhaalmaaltijden en -dranken worden aangeboden in afwijking van het verbod op bediening aan de bar (art. 12 §4, MB 24/06/2021) en is er een nieuwe uitzondering op de mondmaskerplicht. Bij outdoor evenementen met een zittend publiek mag het mondmasker afgenomen worden eenmaal mensen neerzitten. Bij circulatie dient het mondmasker natuurlijk wel gedragen te worden. Dit is van toepassing vanaf 27 juni.

Daarnaast geven we nog mee dat vanaf 27 juni telewerk niet meer verplicht is. Daardoor vervalt ook de verplichting tot het opstellen van werkgeversattesten om de aanwezigheid van werknemers op de werkvloer te verantwoorden. Pas op: telewerk wordt nog steeds sterk aangeraden en de werkplek dient nog steeds volgens de – in Sectorgids onder ‘Omkadering’ opgenomen – strikte maatregelen georganiseerd te worden.

We herhalen graag nog eens dat op 1 juli het beantwoorden van sectorvragen door Team Covexit stopt. We verwijzen vanaf die datum graag door naar onze zeer uitgebreide FAQ, de FAQ van Cultuurloket in samenwerking met CJM en hun coronalijn. CIRM/CERM-gerelateerde vragen kunnen naar cirm@eventflanders.com. Uiteraard zal de website blijvend geüpdatet worden met de laatste maatregelen die na een OC of bij verschijnen van een MB ontstaan en zullen deze ook steeds gecommuniceerd worden via de nieuwsbrief. Het beleidswerk blijft uiteraard ook verder lopen achter de schermen. Maan iedereen in de sector dus zeker aan om zich in te schrijven op deze nieuwsbrief.

Tot slot doen we nog een oproep om je zeker te laten vaccineren, mensen rondom je op te roepen zich te laten vaccineren en bij het organiseren alsook bij het bezoeken van evenementen toch nog de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen en aandacht te besteden aan de goede toepassing van de geldende maatregelen. Op die manier kunnen we het hoofd bieden aan de oprukkende varianten en gaan we richting een zalig najaar.

Warme groeten

Team Covexit