Categorieën
Update

UPDATE 24/08/2020

Beste sectorgidslezer

We kunnen jullie kort na de vorige update alweer een nieuwe voorschotelen want de publicatie van het ministerieel besluit rond de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad van 20 augustus brengt wat meer zekerheid met zich mee.

Zoals eerder aangegeven gaat de maximale capaciteit terug naar het niveau van juli. Dat wil zeggen dat we vanaf 1 september en minstens voor een maand 200 mensen binnen en 400 mensen buiten mogen ontvangen. Het gaat hier om publieksaantallen. Crew en cast hoort daar dus niet bij.

De uitzondering die aangevraagd kan worden op deze maxima door permanente infrastructuren staat ook in het MB. Over de specifieke werkwijze staat er enkel in dat ‘de aanvraag voorgelegd wordt aan de bevoegde burgemeester’. Wij zijn met het kabinet en de administratie in overleg om de modaliteiten van de procedure snel en correct te bewerkstelligen.

Daarnaast hadden wij met de GEES besproken dat de social distancing in gezeten opstellingen naar 1 meter zou gaan. Het MB bevestigt deze afspraak jammer genoeg niet. Wij staan in contact met kabinetten, administratie en GEES om op te volgen waarom deze afspraak niet opgenomen is in het beleid.

Er is ook nieuws over de schoolvoorstellingen. Scholen starten in code GEEL. Dat betekent voor:

 • Basisonderwijs:
  • extra muros mogelijk, niet-essentiële derden welkom
 • Secundair onderwijs:
  • extra muros opgeschort, niet-essentiële derden beperkt
 • DKO:
  • Extra muros -12: oké, essentiële derden toegelaten
  • Extra muros +12: opgeschort, geen essentiële derden

Bij oranje worden extra muros voor iedereen opgeschort en bezoek van niet-essentiële derden overal beperkt. Bij rood zijn enkel essentiële derden toegelaten. Een overzicht van de maatregelen is beschikbaar via de aangepaste draaiboeken voor onderwijs. Deze maatregelen blijven voor onbepaalde duur van kracht. Wij blijven uiteraard duwen op het kabinet Weyts voor meer duidelijkheid en om extra muros ook mogelijk te maken in het secundair onderwijs.

De aanpassing aan de website inzake de maatregelen die vanaf 1 september ingaan, zal gebeuren op 31 augustus. Op die manier zijn de gepubliceerde maatregelen steeds de geldende.

Wij blijven iedereen oproepen om de druk hoog te houden op sociale media. Bij vragen blijven we bereikbaar op het mailadres.

Zorg voor jezelf en anderen.