Categorieën
Update

UPDATE 24/03/2021

Beste sectorgidslezer

Deze morgen kwam het Overlegcomité vervroegd samen omwille van de gekende negatieve evolutie van de verschillende cijfers (besmetting, opname en viruscirculatie) in ons land. De Britse variant van het virus is dominant geworden en om het tij te doen keren en een zware derde golf te vermijden, kondigde premier De Croo enkele nieuwe maatregelen af. Onze sector werd daarbij deze keer niet concreet vermeld. Het ‘buitenplan’ van 1 april werd vorige week al on hold gezet wat betekent dat de vooropgestelde buitenactiviteiten met 50 personen tot nader order niet mogelijk zijn. Toch zijn er ook deze keer enkele belangrijke punten die we graag met jullie delen.

Vanaf zaterdag gaan we voor vier weken een ‘Paaspauze’ in. Niet-essentiële winkels kunnen enkel op afspraak bezocht worden, niet-medische contactberoepen moeten terug sluiten, de buitenbubbel wordt opnieuw verkleind van 10 naar 4 personen en het contactonderwijs in lager, secundair en hoger onderwijs gaat tot na de paasvakantie op de schop.

Het is momenteel onduidelijk of deze maatregelen rechtstreekse gevolgen hebben op onze werking, al zal het stopzetten van contactonderwijs waarschijnlijk betekenen dat cultuureducatieve activiteiten in het geheel niet mogelijk zijn in deze periode. Wij hebben via verschillende kanalen om duidelijkheid gevraagd.

Over de musea werd niet expliciet gecommuniceerd maar na verdere bevraging werd ons bevestigd dat zij mogen hun werking onveranderd verderzetten aan de hand van de sectorgids voor musea. De jeugdwerkregels werden niet benoemd maar op de website van De Ambrassade wordt ondertussen duidelijk gesteld dat de invloed op het jeugdwerk zeer beperkt is.

De premier hamerde nog eens op twee belangrijke principes die onveranderd van kracht blijven: het verbod op niet-essentiële reizen en de verplichting tot telewerk. De handhaving rond beide principes zal intensiveren en verstrengen. Zo werd er gemeld dat de controles op telewerk opgedreven zullen worden en overtredingen kunnen leiden tot sluiting van een organisatie. Hoewel we er zeker van zijn dat deze regels in onze sector goed gevolgd worden, willen we nog eens de nood tot opvolging van deze regels benadrukken.

Achter de schermen blijven wij ondertussen de gesprekken voeren voor de heropstart van onze sector waarbij we vasthouden aan onze professionele tools en protocollen. Deze staan niet ter discussie. 

Wij houden jullie op de hoogte eenmaal er meer duidelijkheid is over de gevolgen van de nieuwe maatregelen en blijven bereikbaar voor vragen. Het is een zoveelste opdoffer maar samen bereiken we het beloofde licht aan het eind van de tunnel. Onze sector staat klaar van zodra het kan.

Warme groeten

Team sectorgids