Categorieën
Update

UPDATE 23/03/2021

Beste sectorgidslezer

We gaan eerlijk zijn: het loopt momenteel niet helemaal zoals wij – of iemand – het verwacht had. De cijfers stijgen weer en doen dat snel. Er wordt dus weer een tandje lager geschakeld op versoepelingen. Dat heeft ook gevolgen voor onze sector. We hebben even gewacht met communiceren om met zekerheid de situatie omtrent onder andere onderwijs met jullie te kunnen delen.

De aangekondigde versoepelingen van 1 april – het buitenplan waarin evenementen met 50 personen mogelijk zouden zijn – worden gepauzeerd tot een nader te bepalen datum. 1 mei blijft momenteel ongewijzigd op de agenda staan maar de specifieke modaliteiten daarrond zijn nog niet bekend maar we staan klaar met onze goedgekeurde protocollen en tools.

Het OCC gaf aan de ministers van onderwijs de opdracht om extra maatregelen te nemen om de verspreiding van het virus in onderwijscontext tegen te gaan. Gisterenavond werd bekend welke stappen daartoe genomen werden. Die stappen hebben gevolgen voor de buitenschoolse én binnenschoolse activiteiten. Buitenschoolse activiteiten kunnen nog plaatsvinden per klasbubbel maar enkel in openlucht. Daarnaast kunnen cultuurwerkers niet meer als essentiële derde gezien worden. Dat betekent concreet dat de mogelijkheid voor cultuurwerkers om aanwezig te zijn op scholen en voorstellingen en workshops als intra muros-activiteiten op te zetten afgesloten is. Deze maatregelen gelden minstens tot na de paasvakantie.

Ten slotte zijn ook de regels rond jeugdwerk nog aangepast. Jeugdkampen kunnen daardoor in de paasvakantie enkel doorgaan zonder overnachting, in de buitenlucht en in groepen van 10 in plaats van 25. Dit omvat ook eventuele kampen met een culturele insteek. Alle info daarover is te vinden bij de collega’s van De Ambrassade.

We voelen dat het zwaar is, voor iedereen, en we willen jullie daarom allemaal oprecht een hart onder de riem steken. Als het te veel wordt: praat erover. Zoek elkaar op, help elkaar, wees samen sterker dan alleen. De veerkracht die onze sector nu al een jaar lang collectief aan de dag legt, is onvoorstelbaar (en) krachtig. De protocollen liggen klaar, de tools zijn in gereedheid gebracht, de feedback op al ons werk is positief. Binnenkort krijgt de website een grondige update zodat ieder van ons zich kan klaarmaken voor de heropstart. Nu die cijfers nog naar beneden krijgen en dan voluit gaan. In de tussentijd: houd het veilig, houd vol, het komt allemaal weer goed.

Warme groeten

Team sectorgids