Categorieën
Update

UPDATE 13/06/2020

De voorwaarden om terug publieke activiteiten te organiseren in fase 4 (vanaf 1 juli) voor 200 personen zijn er! Het protocol professionele kunsten, dat op initiatief van oKo en samen met preventie-adviseurs en partners uit de sector werd samengesteld, is op vrijdag 12 juni officieel bekrachtigd door Minister van Cultuur Jan Jambon. Dit protocol biedt een duidelijk kader voor iedereen die professionele kunsten wil maken en tonen. Alle werk- en opdrachtgevers en hun medewerkers dienen er zich aan te houden. 

Dat er vanaf 1 juli aan max. 200 personen kunst kan getoond worden, dat wisten we al. Maar vanaf dan, hoeft het publiek niet meer op 1,5 meter te zitten op voorwaarde dat en enkel voor wie in de zaal samen zit met je bubbel van tien. Muzikanten kunnen optreden, weliswaar op veilige afstand van elkaar en van publiek en krijgen extra ondersteuning op vlak van preventie en hygiëne. 

Dansers, acteurs, performers, circusartiesten,… die op scène elkaar moeten kunnen aanraken, zullen dat kunnen, ook zonder mondmasker, maar onder strenge voorwaarden. De artiesten creëren voor de duurtijd van repetitie en voorstelling een eigen bubbel, mits strikte restricties in hun privé-leven en tijdens de voorbereiding. De rest van de crew (productie, techniek, publieksbegeleiding,…) blijft altijd op afstand zowel van elkaar als van publiek en artiesten.  

Artiesten zullen zo hun bestaande producties in belangrijke mate kunnen presenteren zoals ze oorspronkelijk waren gemaakt, maar onder strikte voorwaarden. Dat lijkt ons niet alleen voor de artiesten maar minstens ook voor het publiek aangenamer. 

Voor de veiligheid van het publiek zorgen ontvangende zalen o.a. voor een veilige zaalopstelling, gescheiden looproutes, publieksbegeleiding, contactloos reserveren en ticketing, verhoogde hygiëne en ventilatie op topniveau. Wie in de risicogroep zit en toch een voorstelling wil zien, kan zich na advies van zijn of haar arts, melden bij publieksonthaal in de zalen. Samen kijken we met de persoon in kwestie naar een optimale en veilige deelname. Het protocol zet een stevige set aan permanente preventiemaatregelen in gang. Dit zorgt voor veilige kunsthuizen die bij een volgende versoepeling onmiddellijk de nodige aanpassingen zullen kunnen doorvoeren. 
Gezien de financiële meerkost van Corona-proofwerken hoopt de sector dat de ondersteunende maatregelen van toepassing blijven voor al wie wegens economische redenen nog niet kan starten. 

De vertaling van het protocol is vanaf nu op een helder leesbare manier te vinden via de online sectorgids cultuur, de website die ook zal functioneren als de officiële sectorgids.

Wij zijn zeer blij dat onze sector terug kan heropstarten, maar roepen ook iedereen op om voorzichtig en zorgzaam te blijven. Het virus is nog niet weg. De veiligheid voor artiesten, medewerkers en publiek blijft in de komende maanden centraal staan. Ons publiek mag erop vertrouwen dat het op een veilige manier terug naar voorstellingen kan gaan kijken.