Categorieën
Update

UPDATE 11/05/2021

Beste Sectorgidslezer

Zonet maakte het Overlegcomité zijn beslissingen omtrent een breed zomerplan bekend op een persconferentie. Daarbij viel – zoals verwacht – heel wat te zeggen over onze sector en de graduele heropstart die de komende maanden plaats zal vinden. In deze update geven we een zo volledig mogelijk beeld van alles wat gezegd is.

De heropstart zal de komende maanden verlopen aan de hand van vier richtdata, namelijk 9 juni, 1 juli, 30 juli, 13 augustus en 1 september. Dit zijn richtdata omdat de mogelijkheid tot versoepeling telkens gebonden is aan bepaalde epidemiologische voorwaarden. Zo kan de versoepeling op 9 juni enkel doorgaan als 80% van de risicopatiënten gevaccineerd zijn en er minder dan 500 bedden ingenomen zijn op ICU. Elke datum krijgt zo’n voorwaarden opgelegd.

Het Overlegcomité heeft tijdens de persconferentie jammer genoeg niet veel details gegeven over het zomerplan maar hieronder proberen we toch een beeld te schetsen van wat er wel geweten is. Hoewel de exacte modaliteiten dus nog niet gekend zijn, gaan wij uit van de bestaande tools (CIRM / CERM) en de maatregelen van de Sectorgids.

9 juni
voorwaarde: 80% van de risicopatiënten gevaccineerd + minder dan 500 bedden ingenomen op ICU

Op 9 juni stijgt het publieksmaximum voor buitenevenementen van 50 naar 400. Daarnaast worden ook evenementen binnen terug mogelijk en dat voor een maximum van 200 personen. Ook bioscopen kunnen in deze fase weer open voor een maximum van 200 personen. Mondmaskers zijn zowel buiten als binnen verplicht.

In deze fase wordt het ook mogelijk om een wekelijkse terugkomdag te organiseren voor telewerkers en dit voor een maximum van 20% aanwezigen.

1 juli
voorwaarde: 60% van de volwassen bevolking gevaccineerd + minder dan 500 bedden ingenomen op ICU

Op 1 juli stijgen de maxima naar 2000 (binnen) en 2500 (buiten) en is telewerk niet meer verplicht maar enkel sterk aangeraden.

30 juli

Op 30 juli breekt een nieuwe fase in de heropstart aan en stijgen de publieksmaxima naar 3000 (binnen) en 5000 (buiten).

13 augustus

13 augustus is een belangrijke datum voor de zomerfestivals aangezien vanaf deze datum de mogelijkheid aanbreekt om meer dan de toegestane maxima te ontvangen op basis van een reeds gekregen eerste prik en sneltesten aan de ingang.

Op 1 september kijken we dan naar een maximale terugkeer naar de vrijheid, zonder verdere details. Met dit zomerplan implementeert de federale en Vlaamse overheid zo’n 90% van ons voorgelegd plan. Dit is een fantastisch resultaat van al ons overleg en werk achter de schermen. We kijken uit naar de verdere modaliteiten en houden jullie daarvan op de hoogte bij bekendmaking.

In de tussentijd: houd het veilig en laat je vaccineren. Na de langste winter, komt de schoonste zomer.

Warme groeten

Team Covexit