Categorieën
Uncategorized

UPDATE 27/10/2021

Beste sectorgidslezer,

Gisteren kwam het overlegcomité samen, omwille van de stijgende besmettingscijfers drie dagen vroeger dan oorspronkelijk gepland. De premier benadrukte dat de situatie in de ziekenhuizen vooralsnog niet dramatisch is. Vaccins blijven het belangrijkste wapen in de pandemie. Ze bieden 90% bescherming tegen zware ziekte, en 70% tegen besmetting. Toch zijn er door de toegenomen viruscirculatie extra beschermende maatregelen nodig. De federale fase loopt dan ook nog niet ten einde. Vanaf nu gebruikt federale overheid de pandemiewet.

Deze beslissingen van het overlegcomité zijn van belang voor onze sector:

  • In Vlaanderen wordt de mondmaskerplicht uitgebreid vanaf vrijdag 29 oktober. Onder meer in inrichtingen voor culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve activiteiten, waaronder schouwburgen, concertzalen, cinema’s en musea is het dragen van een mondmasker opnieuw verplicht. De mondmaskerplicht vervalt op plaatsen waar Covid Safe Ticket gebruikt wordt. In Brussel blijven de huidige maatregelen met betrekking tot het mondmasker gelden – die waren al strenger dan in Vlaanderen.
  • Vanaf 1 november wordt het Covid Safe Ticket verplicht voor publieke evenementen vanaf 200 personen binnen en 400 personen buiten. Ook voor kleine evenementen kan CST gebruikt worden, maar dat is niet verplicht. CST wordt trouwens ook verplicht in alle horecazaken in het land. Voor personeel geldt daar de mondmaskerplicht vanaf 29 oktober. We gaan er van uit dat werken met CIRM en CERM nog kan maar zullen dit zo snel mogelijk bevestigen.
  • Verder wordt telewerk sterk aanbevolen voor alle personeelsleden van ondernemingen, verenigingen en dienstverleners, tenzij dat onmogelijk is omwille van de aard van de bedrijfsactiviteiten of van de dienstverlening.
  • Ten slotte kondigde de regering doorgedreven acties op vlak van ventilatie aan. Wat dat precies betekent is nog onduidelijk. We houden jullie hier verder van op de hoogte!

Hou het veilig!

Warme groeten,

Team Covexit