Categorieën
Uncategorized

UPDATE 21/01/2022

Beste sectorgidslezer,

Het overlegcomité besliste vandaag dat vanaf volgende vrijdag 28 januari het gebruik van de coronabarometer ingang vindt. Doel van de barometer is meer transparantie bieden, de pandemische situatie reflecteren en beslissingen beter voorspelbaar te maken. De barometer bestaat uit drie codes:

  • code geel betekent dat alles onder controle is,
  • code oranje (300 ICU/75 nieuwe hospitalisaties per dag)duidt op verhoogde druk;
  • code rood (500 ICU/150 nieuwe hospitalisaties per dag) betekent overdruk.

De barometer is er vandaag voor alle sectoren die publieke activiteiten en recreatieve activiteiten in groep organiseren, dus: de cultuursector, de horeca, de evenementen-, jeugd- en sportsector. Dat betekent evenwel niet dat andere sectoren geen maatregelen zullen moeten volgen.

Het overlegcomité benadrukte dat de barometer een beslissingsinstrument is, maar dat het wel het overlegcomité is dat de codes bepaalt en de bijbehorende maatregelen afklopt. Daarvoor zal het zich beroepen van wetenschappelijke parameters (zoals de besmettingsgraad en de ICU), maar ook andere factoren zoals motivatie en maatschappelijk welzijn. Het overlegcomité zal het gebruik van de barometer evalueren en kan die ook opnieuw begraven of activeren wanneer het dat nodig acht. Het gebruik ervan is voorzien tot de zomer van 2022.

Belangrijk: we zijn nog niet voor de volle 100% op de hoogte van alle details van de beslissingen. De informatie die we hier en nu meegeven in deze update zal in de komende uren en dagen aangevuld worden door informatie die we ontvangen vanwege de overheid, in de klankbordgroep van dinsdag 25/1 en in het KB. Hou dus onze updates dus in de gaten. 

Hoe werkt de barometer?

De barometer start volgende vrijdag in code rood, hoewel we nog niet aan 500 ICU zitten. De reden dat de barometer toch in rood start is dat de hospitalisaties heel snel stijgen. Wat vandaag mogelijk was blijft gelden. Voorts betekent de barometer in rood het volgende: 

  • Activiteiten binnen en buiten zijn toegestaan, behalve ‘dynamische’ evenementen binnen. Dynamische evenementen zijn evenementen met een publiek dat rechtstraat, rondloopt, sterk met elkaar interageert.
  • Er mogen tot 200 personen binnen met mondmasker, maar zalen met grotere capaciteit mogen tot 70% van hun capaciteit gebruiken. Zalen met goede luchtkwaliteit (dat betekent: beter dan 900 ppm/CO2) kunnen zelfs 100% gebruiken. Dit dus steeds met mondmasker.
  • Georganiseerde activiteiten binnen de jeugdsector, het verenigingsleven en de niet-professionele sport. Daarbij zijn maximaal 80 personen binnen toegelaten, en 200 personen buiten. Overnachtingen op kampen zijn toegelaten.
  • Horeca: het maximum van 6 personen per tafel blijft. Het sluitingsuur verschuift naar 24 uur.
  • Begrafenissen en huwelijken kunnen blijven doorgaan.
  • Elke binnenactiviteit mag: bowling, snooker, binnenspeeltuin enz.
  • De regels van 4 dagen per week telewerk en winkelen met maximaal 2 persoon blijven gelden. Ook de mondmaskerregels blijven gelden.

We gaan ervan uit dat de ouder CST-regel (vanaf 50 personen) blijft gelden. We zullen dat volgende week bevestigen. Wat betreft dat CST besliste het overlegcomité dat je voor 1 maart je boosterprik gehad moet hebben om over een geldig CST te beschikken. Tegelijk werd aangekondigd dat het CST niet langer gebruikt zal worden dan nodig.

Warme groet,

Team Covexit