Categorieën
Uncategorized

UPDATE 17/09/2021

Beste sectorgidslezer,

Zojuist kwam het overlegcomité samen en werden er enkele nieuwe versoepelingen aangekondigd. De regering benadrukte dat die versoepelingen mogelijk zijn door de hoge vaccinatiegraad en dat vaccinatie de beste manier is om snel uit deze pandemie te geraken.

Voor onze sector is het belangrijkste nieuws dat vanaf 1 oktober evenementen onder de 500 personen zouden binnen kunnen doorgaan zonder Covid Safe Ticket, zonder mondmasker en zonder CIRM en CERM. Momenteel geldt deze regel voor evenementen tot 200 personen. Bij evenementen met meer dan 500 binnen en 750 buiten zonder Covid Safe Ticket is het mondmasker en CIRM en CERM wel verplicht.

Verder werd een aantal versoepelingen rond het mondmasker bekendgemaakt. Het mondmasker verdwijnt zoals hierboven gezegd bij evenementen met minder dan 500 bezoekers binnen of 750 bezoekers buiten. Verder verdwijnt de mondmaskerplicht vanaf 1 oktober:

  • in de horeca (zowel voor personeel als voor klanten);
  • in winkels (zowel voor personeel als voor klanten);
  • op het werk als er afstand gehouden kan worden;
  • tijdens erediensten.

Opgelet, het mondmasker blijft wel verplicht:

  • op het openbaar vervoer, in luchthavens en binnenruimtes als stations;
  • in zorginstellingen;
  • bij contactberoepen. Dat geldt voor de medische en niet-medische contactberoepen, dus ook voor kappers.

Opgelet, het gaat om een federale minimale ‘sokkel’. De regio’s mogen zelf beslissen of ze daarbovenop toch nog maatregelen aanhouden of opleggen. Wallonië en Brussel zijn van plan om de bestaande regels aan te houden. Vlaanderen zou de nieuwe, minimale verplichtingen volgen. 

Op 1 oktober mogen ook de nachtclubs weer open, op voorwaarde dat de bezoekers een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen. Dat geldt ook voor privé-evenementen. Danscafés gelden niet als nachtclub – dit is afhankelijk van de NACE-codes.

Gezien de lagere vaccinatiegraad in Brussel, neemt het Hoofdstedelijk Gewest enkele bijkomende maatregelen. Deze week raakte al bekend dat iedereen boven de 16 jaar in het Brussels Gewest enkel toegang zal krijgen tot vrijetijdsactiviteiten op vertoon van het Covid Safe Ticket. Het controlesysteem wordt voor drie maanden ingevoerd in nachtclubs, cafés, restaurants, musea, theater- en filmzalen, festivals en sportzalen. Je zal de coronapas ook moeten voorleggen op elk indoor evenement van meer dan 50 aanwezigen, zoals bruiloften, en in woonzorgcentra. Dit wordt binnenkort formeel goedgekeurd door de Brusselse regering, naar verwachting vanaf begin oktober.

Verder benadrukt de regering het belang van ventilatie, zeker nu de herfst eraan komt. Gebruik de CO2-meter en onderneem gepaste actie, zoals te vinden in de sectorgids. De regering kondigde aan dat er een regelgevend kader in de maak is om de luchtkwaliteit in de horeca, in fitnesscentra en in nachtclubs onder controle te houden met verschillende technieken. De cultuursector werd niet apart vermeld, maar het is zeer denkbaar dat die hier ook onder zal vallen. Er wordt een overgangsperiode voorzien om te kunnen voldoen aan de nieuwe regels. We zullen als sector de totstandkoming van die regels uiteraard goed mee bewaken zodat er een werkbaar kader ontstaat. Het blijft gaan om een actieplan naar we vernemen. Team Covexit geeft graag mee dat we ook wachten op een studie met diepgaande analyse, die ons hierover meer duidelijkheid moet geven.

We wachten op het MB voor verdere verfijning en passen de website van de sectorgids op basis daarvan snel aan. Indien nodig verzenden we dan ook een nieuwe update.

De premier benadrukte dat deze epidemie is geëvolueerd naar een epidemie van de niet-gevaccineerden. Intensieve zorgen is een verzamelplek voor niet-gevaccineerden geworden. De boodschap blijft dus dat vaccineren, veel meer dan alle andere maatregelen samen, de manier is om het virus te overwinnen.

Warme groeten,

Team Covexit