Touren

Een van de maatregelen die door veel landen genomen werd om het verspreiding van het virus tegen te gaan, was het sluiten van de grenzen. Fase 3 (8 juni) brengt zo goed als alle binnenlandse activiteiten terug op gang maar ook reizen naar het buitenland wordt vanaf 15 juni weer mogelijk. Dat betekent ook dat touren in binnen- en buitenland weer mogelijk wordt, uiteraard onder voorwaarden.

De belangrijkste maatregel is de nood aan uitwisseling van draaiboeken. Het reizend gezelschap zorgt voor een preventieplan voor het artistiek werk. Daarin beschrijven ze de nodige maatregelen om de cast en crew te laten reizen en te laten werken op het podium van de organisator conform de in deze sectorgids beschreven maatregelen.

De organisator zorgt voor de nodige maatregelen om het reizend gezelschap te laten werken op het podium conform de in deze sectorgids beschreven maatregelen. Bovendien zorgt de organisator voor de nodige maatregelen om het publiek veilig te ontvangen. Dit is tot in detail uitgewerkt in het preventieplan van de organisator en conform de sectorgids of de geldende maatregelen in het ontvangend land.

Het reizend gezelschap en de organisator wisselen hun preventieplannen spontaan uit aan elkaar als bewijs van goede praktijk, net zoals dat gebeurt met de technische fiche.

Of een tour in het buitenland mogelijk is, hangt natuurlijk af van het ontvangend land. Daar gelden natuurlijk ook specifieke maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Bij het plannen van een tour raadpleeg je steeds het reisadvies van Buitenlandse Zaken via een online tool. Daarnaast heeft Pearle* (Performing Arts Employers Associations League Europe) op hun website een interactieve kaart waarop duidelijk aangegeven staat hoe de heropstart van culturele activiteiten ervoor staat in de verschillende lidstaten.