Klassieke muziek

De hieronder beschreven maatregelen gelden voor professionele muzikanten. Amateurkunstenaars kunnen zich wenden tot Vlamo (instrumentale muziek).

Opstelling

Bovenop de algemene maatregelen nemen klassieke muzikanten te allen tijde volgende bijkomende maatregelen:

  • Binnen een orkest geldt voor iedereen een afstand van anderhalve meter, stoel tot stoel. Voor blazers geldt een afstand van twee meter stoel tot stoel en verdere specifieke regels die beschreven worden in het uitklapmenu hieronder.
  • In de groep slagwerk moet het spelen van de instrumenten qua organisatie en personeel zo worden voorbereid dat de instrumenten zo stationair mogelijk kunnen worden bediend. Het uitwisselen van hamers of onderdelen van instrumenten moet worden vermeden.
  • Instrumenten mogen niet uitgewisseld worden tussen verschillende muzikanten. Indien dit onvermijdelijk is dan mag het instrument gedurende 72 uur niet worden gebruikt om er zeker van te zijn dat het instrument niet langer met het virus besmet is. Het (eventueel aanwezige) mondstuk moet altijd ontsmet worden voor gebruik door een ander persoon, ook na 72 uur.
  • Tijdens de repetities spreekt de dirigent doorgaans direct tegenover orkestmuzikanten. Daarom is er tijdens repetities een minimale afstand van 2 meter tussen de dirigent en de muzikanten en tijdens concerten 1,5 meter.
    Er wordt op toegezien dat muzikanten de social distancing ook toepassen op rustmomenten.
Blaasinstrumenten

Sinds 1/9/2021 zijn de specifieke maatregelen voor zang, koren en blazers niet langer van kracht. We gaan er van uit dat het werken met bubbels, wat reeds gangbare praktijk was voor repetities en voorstellingen in dans en theater, vanaf 1/9/21 ook geldig is voor muziek, zang en koren.

Podiumplan indoor

Voorbeeld van een orkestopstelling door Symfonieorkest Vlaanderen met volgende parameters:
– 1,5 m social distancing tussen alle musici
– 2 m social distancing tussen dirigent en musici (tijdens repetitie)
– schermen voor de koperblazers
extra schermen achter de eerste rij houtblazers
extra schermen achter de laatste rij strijkers
extra groot scherm voor de dwarsfluiten